maanantai 23. tammikuuta 2017

Suomi 100 vuotta -sukkia ja vinkkejä

Tässä minun osuuteni Suomi 100 vuotta vauvoille sukkia -keräykseen.


Aina oppii uutta, kun vanhaksi elää..

Kivoja peruskikkoja, joita toiset tietävät ja taitavat ja me toiset ei. Kun olen virheiden ja erehdysten kautta opetellut sukkia tekemään ja yhdellä tavalla oppinut, niin ei aina tule ajatelleeksi, että on monta muutakin tapaa ja onko oma tapa se kaikista oikeista oikein vai onko se mielipidekysymys? Nyt kun olen opetellut jo eri pitsikuvioitakin saamaan oikein, niin tällaisia asioitakin käsittää pikkuhiljaa.

Vaikeaa saada kavennukset sukan kummallakin puolella kantapään jälkeen näyttämään samanlaisilta, kunnes hoksasin, että 1. kavennus tehdään silmukoiden edestä ja toisella puolen silmukoiden takaa.

Joku kyseli fb ryhmässä: "Montako väliriviä teette kantapään jälkeen kavennuksissa?" En ollut aiemmin edes ajatellut, että pitää tehdä välirivit.. Kokeilin ensimmäisiin kavennuksen jälkeen tehden yhden välirivin. Uusissa sukissa ei näy eroa, mutta käytetyissä ehkä huomaa paremmin.. Raot ilmeisesti jäävät pienemmiksi ja kestävät käytössä paremmin, tuumailin. Luulisin, vaan en tiedä.

Joku kysyi onko tämä se kärjen nauhakavennus?  Naapurini antoi kerran vinkin, että kaventaa sukkansa aina niin, että kutoo 1. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeisen silmukan yhteen edestä ja viimeisen normaalisti. 2. puikon alussa ensimmäinen silmukka normaalisti  ja kaksi seuraavaa edestä oikein yhteen. Toistetaan 3. ja 4. puikkolla, eli kavennukset sivuille. Yksi tai kaksi väliriviä, (ei jää reikiä) ja toistetaan kavennus rivi.

Vasemmalla nauhakavennus, oikealla kavennettu 1. puikon lopussa, 2. puikon alussa, 3. puikon lopussa ja 4. puikon alussa kaksi silmukkaa edestä ja tehty pari väliriviä.


Joku kertoi, että neuloo muutaman silmukan kahdella langalla, niin langanpätkiä ei tarvitse päätellä. Kätevää, jos tekee jämälangoista tai muutoin joutuu vaihtamaan paljon lankoja työhön. Langan saa myös nostettua takaa mukaan kun nostaa sen joka toinen kerta ylhäältä ja joka toinen kerta alhaalta mukaan. Tämä silloin jos tekee oikeaa neulosta, nurjalla ei onnistunut minulta.



Edelleen on oppimista. En osaa kutoa monella langalla, en edes kahdella kirjoneuletta. Aina jää liian kireälle toinen lanka ja lankakerä on viimeistään viiden rivin jälkeen niin solmussa, että en viitsi edes yrittää enää. Tehkööt muut, jotka sen osaavat. Toistaiseksi riittivät perusjutut...

Onnea uusille vauvoille ja heidän perheelleen!



Sukkia piti pitää ohjeiden mukaan pari tuntia pakastimessa. Jos ne on tehty perheessä, jossa on lemmikkejä. Nooh.. unohtuiva sinne pariksi päiväksi.

Hollolan MeSin kautta PHKS:aan ja sieltä...

Lupaan alkaa sukkakummiksi vauvalle, joka saa näistä sukista parin ja jonka äiti ilmottautuu minulle. Teen sukat synttäreiksi tai jouluksi, niin kauan kun käteni toimivat. Jos otat minuun yhteyttä niin sovitaan miten.

 Luontoäiti oli kerinyt viime viikolla suojalumesta tunnelin mäkeen ruusuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti